ᛟ ᛃ ᛉ ᛝ - runlära

 Othala, odal - 
Othala betyder bokstavligen hemlandet, runan symboliserar det kulturella arvet som går vidare från generation till generation. Det som enar folket inom ett land eller landskap,och inkluderat själva marken, jorden eller egendomen, (en grupps välstånd dvs). Runan förknippas även med det som håller rasen eller nationen ren och odelbar. Det som leder till att nationen eller familjen fortplantar sig och lever vidare. Runan handlar om de socio-psykologiska effekterna som håller en grupp samman, det som leder till konformitet och som samtidigt leder till att man skiljer sig från andra kulturer. De krafter som skapar "vi" och "andra".

Jara, jera - 
Jara förknippas med skörd och konsekvenser eller resultat av tidigare handlingar. Det kan handla om vinster och belöningar men också om straff. I den här meningen har runan att göra med orsak och verkan. Runan tolkas däremot för det mesta i positiv mening. En tid av frid och lycka, fruktsamhet, hopp om frid och välstånd. En tid då man också jobbar eftersom man måste samla tillräckligt med resurser, i form av både kunskap och ibland materiella saker, inför nästa utmaning eller inför nästa period av fruktbarlöshet. Det är därmed tid för att plöja och för så nya frön.

Algiz, älgrunan - 
Den allmänna betydelsen är skydd, säker tillflykt, möjligheter till tillväxt och snabb utveckling. Runans form påminner om älgens horn som kan fungera som försvar. Runan anses ha en kraft i sig, som ger skydd. Även andligt har runan en betydelse, förmågan att nå upp till det gudomliga.

skräckhjälm

Ingwaz, ing - 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: